Langdurige zorg (Wlz) | Zorgkantoor.nl (2024)

Langdurige zorg

Heeft u blijvend veel zorg nodig, of uw naaste? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor langdurige zorg. Dat is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze wet regelt zware, intensieve zorg voor:

  • kwetsbare ouderen;
  • mensen met een verstandelijke of zintuigelijke beperking;
  • mensen met een lichamelijke beperking;
  • mensen met een psychische of psychiatrische aandoening.

Wanneer heeft u recht op zorg uit de Wlz?

In Nederland onderzoekt het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) of u Wlz-zorg mag krijgen. Het CIZ kijkt welke zorg u nodig heeft en hoeveel. U moet hiervoor aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet een ziekte of aandoening hebben waardoor u een blijvende (levenslange) behoefte hebt aan 24 uur per dag toezicht of zorg dichtbij. Het CIZ bepaalt dus of u een zogenoemde indicatievoor langdurige zorg krijgt.

Lees meer over hoe het aanvragen van een Wlz-indicatie werkt.

Grondslagen

Er bestaan regels om voor Wlz-zorg in aanmerking te kunnen komen. U moet hiervoor een blijvende behoefte hebben aan 24-uurszorg. Of aan permanent toezicht door een ziekte, aandoening, stoornis, handicap of beperking. Deze regels noemen we de grondslag. De Wlz kent de volgende grondslagen:

  • een somatische aandoening of beperking
  • een lichamelijke handicap
  • een psychogeriatrische aandoening of beperking
  • een verstandelijke handicap
  • een zintuiglijke handicap
  • een psychische stoornis.

Zorgprofielen

In een zorgprofiel staat welke zorg u nodig heeft. Het zorgprofiel hoort bij de Wet langdurige zorg (Wlz). Het CIZ bepaalt welk zorgprofiel het beste bij u past. Dit hangt af van de aandoening of beperking (de grondslag) waarvoor u Wlz-zorg nodig hebt. Heeft u meerdere aandoeningen of beperkingen? Dan onderzoekt het CIZ welke aandoening of beperking het belangrijkst is voor uw zorgvraag. Dit is de 'eerste grondslag'. De eerste grondslag bepaalt welk zorgprofiel u krijgt. Voor iedere grondslag bestaat een reeks zorgprofielen. Deze verwijzen naar een zorgsector die het best bij uw zorgvraag past. Is sprake is van meerdere grondslagen? Dan is soms de keuze voor een ander zorgprofiel aan de orde. Op die manier krijgt u de zorg die het beste aansluit bij uw behoefte.

De verschillende zorgprofielen zijn onderverdeeld in de volgende sectoren:

  • sector Verpleging en verzorging (V&V)
  • sector Verstandelijk gehandicapt (VG)
  • sector Licht verstandelijk gehandicapt (LVG)
  • sector Lichamelijk gehandicapt (LG)
  • sector Zintuiglijk gehandicapt, auditief en communicatief (ZGaud)
  • sector Zintuiglijk gehandicapt, visueel (ZGvis)
  • sector GGZ, B-groep (GGZ-B)
  • sector GGZ Wonen.

Wat voor soort zorg kunt u krijgen via de Wlz?

De Wlz is er voor zware, intensieve zorg. U kunt deze zorg krijgen in een verpleeghuis of in een instelling. Bijvoorbeeld voor gehandicaptenzorg. Maar u kunt er ook voor kiezen om de zorg thuis te krijgen.

Wat als u geen recht heeft op Wlz-zorg?

Dit betekent niet dat u geen zorg krijgt. Uw krijgt uw zorg dan via een andere wet. In Nederland kennen we 4 verschillende wetten voor zorg. Deze 4 wetten samen zorgen ervoor dat iedereen de zorg en hulp kan krijgen die nodig is. Dit noemen we het Nederlandse zorgstelsel. De 4 wetten in het Nederlandse zorgstelsel zijn:

  • de Jeugdwet;
  • de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo);
  • de Zorgverzekeringswet (Zvw);
  • de Wet langdurige zorg (Wlz).

Op deze website vindt u informatie over hoe u zorg regelt via de Wlz. Bent u op zoek naar informatie over zorg uit 1 van de andere genoemde wetten? Kijk dan op regelhulp.nl.

Heeft u meer hulp of advies nodig?

Heeft u bijvoorbeeld vragen? Of heeft u hulp nodig om de juiste zorg te vinden? Gebruik dan cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuneris gratis en onafhankelijk. Hij of zij helpt u om de zorg goed te regelen.

Lees meer over wat een cliëntondersteuner voor u kan betekenen.U leest hier ook hoe u met een cliëntondersteuner in contact komt.

Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

Dit is een onafhankelijke organisatie. Het CIZ bepaalt of u in aanmerking komt voor zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Indicatie

De indicatie is het toegangsbewijs om zorg te kunnen krijgen. U kunt dan zorg krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekeringswet (Zvw). Voor de Wlz stelt het CIZ de indicatie. In die indicatie staat vermeld op welke zorg u recht heeft.

De wijkverpleegkundige stelt de indicatie voor de zorg in de Zvw.

Cliëntondersteuner

Een cliëntondersteuner helpt en denkt met u mee over zorg en ondersteuning: wat past bij u? welke keuzes kunt u maken? De cliëntondersteuner kent het zorgaanbod in de buurt waar u woont. Hij of zij kan u helpen bij het zoeken naar de juiste zorgaanbieder.

Welk zorgkantoor hoort bij u?

Vul hier uw postcode in. U ziet dan wat het juiste zorgkantoor is in de buurt waar u woont. Uw postcode wordt niet opgeslagen.

Langdurige zorg (Wlz) | Zorgkantoor.nl (2024)

FAQs

Welke zorg valt onder de Wet langdurige zorg? ›

Wat de verzekerde zorg vanuit de Wlz is, hangt af van de leveringsvorm en bij verblijf in een Wlz-instelling, of de verzekerde ook behandeling van die instelling krijgt. De Wlz verzekert naast verblijf en wat daarbij hoort, behandeling, verpleging, persoonlijke verzorging en begeleiding, vervoer en logeeropvang.

Wat zijn de nadelen van Wlz? ›

Voor mensen die chronisch veel zorg nodig hebben biedt de Wlz uitkomst. Maar de Wlz kent ook zijn keerzijde: een indicatie is in de regel levenslang. Soms komen mensen er na een Wlz-indicatie achter dat ze erop achteruitgaan in vergelijking met Wmo en de wijkverpleging.

Hoe komt iemand in aanmerking voor langdurige zorg uit de Wlz? ›

U komt in aanmerking voor Wlz-zorg als u aan deze voorwaarden voldoet: Het is duidelijk dat u blijvend (= levenslang) zorg nodig heeft. U heeft dag en nacht zorg en/of toezicht nodig. Er is een risico op ernstig nadeel als u geen zorg/toezicht heeft.

Hoeveel geld krijg je met Wlz? ›

Het maximale informele uurtarief vanuit de Wlz is € 24,44 per uur bruto (2024). Het maximale informele uurtarief in de Zvw is € 28,20 per uur bruto (2024). De zorgverzekeraars bepalen dit uurtarief. Gemeenten bepalen zelf een maximumtarief.

Wat kost Wlz per maand? ›

Zorg vanuit de Wlz vraagt u aan bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). U ontvangt per maand een factuur van het CAK. Uw eigen bijdrage is in 2024 minimaal € 0 per maand en maximaal € 2.887,40 per maand. In 2023 betaalde u maximaal € 2.652,40 per maand.

Kun je met een Wlz-indicatie thuis blijven wonen? ›

Langer thuis wonen met Wlz-indicatie

Als het mogelijk is, kunt u met een Wlz-indicatie thuis blijven wonen. Indien dit beter aansluit op de zorgbehoefte hebben mensen met een Wlz-indicatie ook recht op verblijf in een zorginstelling.

Wat is beter Wmo of Wlz? ›

Wmo helpt mensen thuis met dingen die ze niet alleen kunnen, zoals huishouden en vervoer. Wlz is voor mensen die altijd zorg nodig hebben, thuis of in een zorginstelling. De gemeente kijkt bij Wmo naar wat je zelf kan, terwijl Wlz zorgt voor mensen die 24 uur per dag hulp nodig hebben.

Hoeveel spaargeld mag je hebben voor de Wlz? ›

Als je spaargeld hoger wordt dan €31.747 (2023: €31.340) ga je een bijdrage betalen over je vermogen aan het verzorgingshuis. Heb je een partner? Dan is de grens €63.494 (2023: €62.680).

Hoeveel uur zorg bij Wlz-indicatie? ›

In de Wet langdurige zorg (Wlz) wordt niet vastgelegd op hoeveel uren zorg de cliënt recht heeft. Een cliënt heeft recht op zorg, maar hier worden geen uren aan verbonden. Iedere cliënt heeft een zorgprofiel. Het zorgprofiel zegt iets over de aard, inhoud en globale omvang van de benodigde zorg.

Wat gebeurt er met je huis als je naar een verzorgingshuis gaat? ›

Na drie jaar in het verzorgingshuis ziet de Belastingdienst uw huis niet meer als uw hoofdverblijf. Daardoor moet u de waarde van het huis opgeven in belastingbox 3 voor sparen en beleggen. Het gevolg is dat de waarde wel gaat meetellen voor uw eigen bijdrage en u bovendien vermogensheffing gaat betalen.

Hoeveel spaargeld Wlz 2024? ›

Bij de berekening van de eigen bijdrage kijken we ook naar vermogen zoals spaargeld, beleggingen of een tweede woning. In 2024 werken we met een toetsbedrag van € 31.747 (alleenstaand) of € 63.494 (met partner): Het vermogen tot het toetsbedrag telt niet mee voor de eigen bijdrage.

Wat gebeurt er met je spaargeld als je naar een verzorgingshuis moet? ›

Hoogte eigen bijdrage

Zo moet je als je wordt opgenomen een gedeelte van bijvoorbeeld jouw spaargeld of na verkoop de overwaarde van jouw woning gebruiken om de eigen bijdrage te betalen. Je wordt gedwongen tot het opeten van vermogen. Voor wat betreft het vermogen kijkt men naar Box 3.

Welke zorg valt niet onder Wlz? ›

Intensieve zorg valt niet altijd onder de Wlz

Bijvoorbeeld als u: zelf goed kunt beoordelen wanneer u hulp moet oproepen, en. lichamelijk in staat bent die hulp op te roepen, en. er niet direct een gevaarlijke situatie ontstaat als u op de hulp moet wachten.

Welke zorg wordt vergoed vanuit de Wlz? ›

Welke zorg kan ik krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)?
  • Verblijf in een zorginstelling. Met een zogeheten Wlz-indicatie krijgt u de benodigde zorg in een zorginstelling. ...
  • Persoonlijke verzorging en verpleging. ...
  • Medische zorg. ...
  • Dagbesteding. ...
  • Vervoer naar de plek waar u dagbesteding of dagbehandeling ontvangt. ...
  • Hulpmiddelen.

Welke zorg valt onder de Zorgverzekeringswet? ›

Basispakket Zvw
  • Farmaceutische zorg. Geneesmiddelen. Dieetpreparaten.
  • Geneeskundige Geestelijke Gezondheidszorg (geneeskundige GGZ)
  • Geriatrische revalidatiezorg.
  • Huisartsenzorg.
  • Hulpmiddelen. Ademhalingshulpmiddelen. Alarmeringsapparatuur (Personenalarmering) Anticonceptiehulpmiddelen. ...
  • Ketenzorg.
  • Kindzorg (0-18 jaar)
  • Kraamzorg.

Welke Wlz pakketten zijn er? ›

Zorg thuis (vpt, mpt en pgb)
  • Volledig pakket thuis (vpt)
  • Modulair pakket thuis (mpt)
  • Persoonsgebonden budget (pgb)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5431

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.